Stéphane Bonnat - francouzský mistr čokolády

Ve světě kvalitní čokolády je mnoho kvalitních a vyhlášených chocolatierů, kteří své řemeslo dělají poctivě, s láskou a z kvalitních surovin. Velmi často se umění výroby čokolády dědí z generace na generaci. Ne jinak je tomu i u francouzské čokoládovny Bonnat, která začala psát svoji historii v roce 1884, kdy ji založil pan Felix Bonnat. Nyní je společnost vedena čtvrtou generací této stejnojmenné rodiny, konkrétně panem Stéphanem Bonnatem.

 

Stéphane Bonnat a kakaové boby

Stéphane Bonnat je pravnukem zakladatele této francouzské čokoládovny, pana Felixe Bonnata. Díky tomu, že umění čokolády se v rodině Bonnat předává z generace na generaci, pohyboval se i Stéphane již od útlého věku v prostředí čokolády každý den – dá se tak říci, že se již jako mladý doslova koupal v čokoládě. Viděl svého otce připravovat dokonalé čokoládové delikatesy a již od malička tak okoukával, jak z kakaových bobů vzniká delikatesa, oblíbená po celém světě.

O období studií se toho v případě Stéphana Bonnata moc neví. Předpokládá se, že narozdíl od svého otce, který studoval obchod a Školu pro chocolatiery v Basileji, dal přednost rodinné tradici a své budoucí profesi se věnoval rovnou a naplno.

Stéphane má 3 sourozence, z toho dva pokračují v rodinné tradici stejně jako on. Stéphane, jako hlavní článek čokoládovny, nastavuje směr, kam se budou čokolády Bonnat posouvat, vybírá suroviny u malých hospodářů – zejména v Mexiku, Venezuele a Jižní Americe, a následně kvalitní kakaové boby zpracovává do podoby, kterou všichni milujeme. Jeho dvě sestry, Cecile a Flavie, se společně s matkou starají o to, aby se zákazníci jejich rodinného obchodu s čokoládou, ve městě Voiron, cítili příjemně a správně si vybrali.

 

Důvodů, proč jsou čokolády Bonnat jedny z nejlépe hodnocených a velmi vyhledávaných delikates, je více. Vše začíná u výběru kvalitních kakaových bobů, které si Stéphane Bonnat vybírá osobně na plantážích, zejména ve Střední a Jižní Americe. V rámci podpory podnikání a zvyšování kvality života se Stéphane snaží se svými farmáři najít ideální spolupráci a pomáhá jim s rozvojem. Výsledkem jsou tak velmi kvalitní boby a obě spokojené strany. Boby jsou následně opět pod taktovkou Stéphana upraženy v čokoládovně ve městě Voiron. V čokoládovně Bonnat nikdy nemíchají boby z různých zemí původu, protože chtějí aby měla každá čokolády vypovídající chuťové spektrum. Nejvyhledávanější čokolády Bonnat jsou hořké single-origin čokolády s obsahem kakaa 75% - Ekvádor, Madagascar, Pobřeží Slonoviny, a jejich delikatesní, vysokoprocentní mléčné čokolády se 65% kakaa ze Sumatry – Java, Surabaya a Asfarth.

Stéphane Bonnat je jedním z mála chocolatierů na světě, kteří své čokolády vyrábějí tzv. bean-to-bar, tzn. od bobu do tabulky. Používá léty ověřené postupy díky kterým vznikají ve Voiron jedny z nejlepších čokolád na světě. Ostatně, o kvalitě jeho umění se můžete přesvědčit osobně, v čokoládovně totiž pořádají prohlídky. Budete-li mít někdy cestu okolo Lyonu, určitě se zde zastavte načerpat pozitivní čokoládovou náladu.

Čokoláda Bonnat

 

Čokoládovna Bonnat
8 Cours Senozan
38500 Voiron, Francie
http://www.bonnat-chocolatier.com/

Komentáře

Zajímá Vás toto téma a chcete k němu něco napsat? Neváhejte a komentujte.

Odesláním recenze souhlasíte s podmínkami pro vkládání příspěvků na stránky
Přihlášení k účtu
Měna

Akceptujeme online platby

 

 

Naše internetové stránky používají pro zlepšení uživatelského zážitku soubory cookies. Více informací.

© 2006-2017 COFFEEANDTEA s.r.o. · všechna práva vyhrazena

+420 222 221 532, info@coffeeandtea.cz

na střed

nahoru

Nahrávám